Próchnica to jedna z najbardziej rozpowszechnionych chorób cywilizacyjnych. Ma na nią wpływ wiele czynników.
Właściwości zębów i szkliwa- Niektóre choroby genetyczne mogą mieć wpływ na odporność naszych zębów na próchnicę. Mogą odpowiadać np. Za niedorozwój szkliwa, wady zgryzu bądź kształt powierzchni żujących zębów- zęby z głębokimi bruzdami doczyszcza się trudniej niż zęby z płytkimi bruzdami co przy nieodpowiedniej higienie sprzyja powstawaniu próchnicy.
Wiek- zęby mleczne i stałe krótko po wyrośnięciu cechują się słabszym zmineralizowaniem a co za tym idzie są bardziej podatne na rozwój próchnicy.
Ogólna odporność organizmu- faktem jest, że im nasza ogólna odporność jest lepsza tym lepsza jest odporność zębów na próchnicę. Dlatego u osób zmagających się z chorobami układu odpornościowego, odporność na próchnice może być znacznie słabsza.
Niepełnosprawność intelektualna lub ruchowa- niepełnosprawności mogą wiązać się ze znacznym ograniczeniem sprawności manualnej co wiąże się z niedokładnym oczyszczaniem zębów z resztek pokarmu i płytki nazębnej.
Nawykami higienicznymi- brak systematyczności oraz zła technika szczotkowania prowadzą do zalegania resztek pokarmów, odkładania się nadmiaru płytki bakteryjnej i odkładania kamienia nazębnego. Jest to idealne środowisko do powstawania próchnicy.
Dieta- jak wiadomo jedną z najczęstszych przyczyn powstawania próchnicy jest ilość spożywanego cukru. Warto również w swojej diecie ograniczyć napoje gazowane oraz węglowodany.
Ślina i jej właściwości- ślina jest niezwykle ważnym elementem w jamie ustnej- jest roztworem myjącym i normalizującym pH w jamie ustnej i między innymi nośnikiem białek enzymatycznych i odpornościowym. Jej niedobór może doprowadzić do ataku bakterii próchnicy.